Bortvisningsloven bruges ikke

Den såkaldte bortvisningslov er en fiasko. Det viser en landsdækkende undersøgelse, som Joan-Søstrene foretog blandt alle landets politikredse i november måned 2006. Kun ca. 50 gange var loven blevet anvendt i de to år, som loven havde været i kraft. Nu bakkes tallene op af Justitsministeriets egen evaluering af loven, som netop er blevet offentliggjort.

Skrevet d. 12-08-2008

Ministeriets undersøgelse viser, at højst 4 pct. af de mulige bortvisningssager har ført til bortvisning. Og der er stor forskel fra politikreds til politikreds på, hvor stor en andel af de mulige bortvisningssager, som har ført til bortvisning.

Bortvisningsloven er kopieret fra Østrig, hvor den fra 1997 til 2001 blev anvendt 10.000 gange. Og den bruges stadigt flittigt. I Wien og omegn alene er loven blevet anvendt 2.500 gange i 2006. Så det danske resultat må siges at være utilfredsstillende.

Årsagen til, at den danske lov ikke tilnærmelsesvist har haft den samme succes, som sit østrigske forbillede, er formentlig, at man i Danmark - trods protester fra blandt andet Joan-Søstrene - kun indførte en skrabet version af loven. I Østrig har man nemlig - modsat i Danmark - de såkaldte Interventionscentre, som kan koordinere hjælp til kvinden og gerningsmanden, f.eks. ved at henvise til advokater, psykologhjælp, socialrådgivere osv. Og dermed hjælper Interventionscentret kvinden og hendes børn med at komme ud af det voldelige forhold.

Interventionscentrene underrettes i forbindelse med politiets besøg i hjemmet, og det har tilsyneladende den effekt, at loven tages mere alvorligt - af alle parter. Men Interventionscentrene har også den klare fordel, at man får rådgivet den voldsramte kvinde umiddelbart efter volden er sket, så ikke blot overlades til sig selv og sin angst for, hvornår den voldelige partner kommer hjem igen.

Hvert år udsættes 41.000 kvinder for vold af deres parter eller eks-partner - typisk i deres eget hjem. Alligevel er det kvinder og børn, der må flygte på krisecenter, når volden bliver for meget. Men det burde ikke være sådan, for i Danmark har man fra d. 1. juli 2004 haft bortvisningsloven. Princippet i loven er kendt fra fodboldbanen og skulle derfor være lige til at forstå enhver mand. Bliver man voldelig over for en medspiller, får man det røde kort. I fodboldens verden ville ingen drømme om at smide de 21 andre spillere ud.

Hvis loven blev brugt efter sin hensigt, ville det være til gavn for voldsramte kvinder og deres børn. Så kunne de nemlig holde jul og nytår hjemme i stedet for på krisecenter.

Download dokument

Har du brug for hjælp?

så ring mandag eller torsdag fra 18.00-20.30 på 33 14 74 84

eller mød op personligt på adressen:

Danner, Nansensgade 1, 1366 København K - Du kan også maile til os på: mail@joan-soestrene.dk