Når erstatning bliver hån

Korte straffe til pædofile har udløst voldsomme protester. Men hvorfor protesterer ingen mod, at et tiårigt offer kun tildeles 70.000 kr. i erstatning?

Skrevet d. 12-08-2008

Af Maria Jensen og Pernille Mortensen, Joan-søstrene

Korte fængselsstraffe til børnemisbrugerne og lave erstatninger til ofrene. Det er virkeligheden for Danmarks incestofre, som selv må bære byrden, når den psykiske og økonomiske regning for det seksuelle overgreb skal betales. Det er uanstændigt, mener Joan-Søstrene, som gennem 30 år har rådgivet ofre for seksuelle overgreb.

Mand får seks års fængsel for misbrug af sine to børn igennem fire år, og i Tønder stod de i kø for at dyrke sex med en tiårig pige. Harmen raser over landet. I fængsel med de lede svin! Og så også lige et par sten gennem vinduet! Men som Joan-Søstre undrer vi os såre over, at harmen tilsyneladende totalt forstummer, når man skal til at udmåle erstatninger til ofrene. Eller når man taler om at give ofrene psykologhjælp, så de kan genvinde noget af det liv, som 'voksne og ansvarlige' forældre så meningsløst har taget fra dem.

Det skorterellers ikke på hævnlyst, når talen falder på gerningsmanden. Han skal både brændes, spiddes langsomt med en issyl, have skåret 'den' af, dræbes, have prikket øjnene ud og parteres - gerne på én gang. Men ærligt talt, hvad hjælper det egentlig et barn på ti, fem, otte eller 13, at farmand eller farmands venner, eller farmands familie, eller alle byens bedsteborgere, får seks års fængsel, hvis barnet står tilbage med smadret barndom, smadret seksualitet, smadret familie, smadret eksistens og smadret identitet, uden at nogen tager sig af det?

Skal man tro den seneste dom fra Vestre Landsret, hjælper 70.000 kr. tilsyneladende alverden!

70.000 kr. er det, det koster, i dagens Danmark at sex-misbruge sin datter i fire år, fra hun er seks år gammel. 70.000 kr. er åbenbart en rimelig erstatning, når et barn i fire år lægger krop til fars kontinuerlige samlejer. 70.000 kr. er tilsyneladende tilstrækkelig kompensation for, at man i fire år er tvunget til at 'lege' med far, medens alle ens kammerater leger med Barbie-dukker og bondegårde.

For Joan-Søstrene er det helt klart: 70.000 kr. kan ikke engang rangere som en erstatning. Det er en hån. Pengene ville end ikke række til hundrede psykologtimer.

Argumentetfor de urimeligt lave erstatninger har fra politikernes side været, at et så massivt overgreb som incest slet ikke kan gøres op i penge. Men er det så ikke på tide, at man begynder at tænke i alternative 'erstatningsformer'? Og det er ikke flere frivillige, vi tænker på, selv om det selvfølgelig er herligt besparende for samfundet, at en flok frivillige vil løfte den byrde, som samfundet rettelig burde tage på sin skulder.

Et seksuelt overgreb, der som i sagen fra Vestre Landsret har stået på i fire år, er ikke kun dybt traumatiserende for ofret eller for ofrets familie. Det er i høj grad en smertelig plet på samfundet.

Alle har vi et kollektivt ansvar for, at børn vokser op under sådanne forhold. Og vi har også et ansvar for at have siddet mistanker og signaler overhørig, fordi vi vælger, at virkeligheden ikke kan overgå fantasien.

Så hvorfor er det lige, at vi ikke for længst har stillet et apparat op, som sørger for at ofrene får den hjælp, som de så åbenbart har brug for? Ville det ikke være helt anderledes acceptabelt, at man kun tilkendte en tiårig pige 70.000 kr. i erstatning, hvis hun fik ubegrænset psykologbistand både som barn og som voksen, når senfølgerne sætter ind? Og ville der ikke være helt anderledes overensstemmelse mellem den harme, vi retter mod gerningsmanden, og den forståelse, vi har for ofret, hvis vores medlidenhed også åbnede for pengepungen, når regningen for overgrebet skulle betales? Det er psykologhjælp, ofrene har brug for og ikke gratis, folkelig harme.

Download dokument

Har du brug for hjælp?

så ring mandag eller torsdag fra 18.00-20.30 på 33 14 74 84

eller mød op personligt på adressen:

Danner, Nansensgade 1, 1366 København K - Du kan også maile til os på: mail@joan-soestrene.dk